Мандруємо правильно: які документи потрібні на автомобіль для виїзду за кордон

Мандруємо правильно: які документи потрібні на автомобіль для виїзду за кордон

Свобода пересування, незалежність та мобільність – саме це вирізняє подорож автомобілем від поїздок будь-яким іншим транспортом. Відсутність власних коліс із доступністю послуги авто у лізинг не є проблемою. А ось брак відповідних паперів може зіпсувати мандрівку. Розбираємо, які документи потрібні на автомобіль для виїзду за кордон, а також кому і в яких випадках підійде лізинг.

Які типи автомобілів можуть перетинати кордон

Україна суходолом межує з сімома країнами. Серед них чотири – Словаччина, Польща, Румунія та Угорщина – є членами Євроспільноти. Молдова хоч і не входить до ЄС, втім має ті ж самі вимоги до транспорту, який перетинає її кордон. Білорусь та РФ ми не розглядаємо як країни для безпечної подорожі.

У 2022 році, з початком російсько-української війни, чимало родин саме на автомобілях рятувалися від агресії північного сусіда. Тоді правила виїзду за кордон на автомобілі пом’якшили. Але в 2023 повернули поліс цивільного страхування й додали нові вимоги.

З 1 вересня 2023 року пасажирські автівки з невизначеним класом екологічності або з рівнем Євро-1 не випускають за межі країни. Стосується це транспортних засобів, які працюють з двигунами внутрішнього згоряння (на бензині, газу, ДП). Загальні правила для всіх автівок – без зовнішніх пошкоджень, затемнених вікон, технічно справні та з повним пакетом документів на транспорт, водія та пасажирів.

Правила виїзду за кордон на автомобілі

Документи, які гарантують безпечну міжнародну подорож на чотирьох колесах

Правила в’їзду на території інших держав може регулюватися Конвенцією про дорожній рух, яка визнає пластикове українське посвідчення водія. Є держави, що не ратифікували Віденську конвенцію. Для пересування їхніми територіями необхідні міжнародні водійські права (за Женевською конвенцією).

Найперше, що треба надати на кордоні, – документи, що підтверджують право власності на автомобіль та на його керування:

Особам, які не є власниками авто, додатково слід надати свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу, видане на ім’я водія на період поїздки (за бажанням власника ТЗ).

Якщо планується рухатися платними шляхами, знадобиться віньєтка – підтвердження оплати дорожнього збору. Її можна придбати на терміни від 7-10 днів до 1-го року. Залежно від країни, вартість віньєтки відрізнятиметься. Приміром, для Угорщини «коридор» становить 13,90 – 123,90 євро, а для проїзду дорогами Румунії – від 3 євро на сім днів до 28 євро на 12 місяців.

Як виїхати за кордон на чужому авто

Якщо немає власного транспорту, доведеться шукати того, хто дозволить скористатися його автівкою. Один із варіантів – взяти машину у лізинг. Послуга з’явилася в Україні в 1997 році. З того часу відмічені численні переваги лізингу:

Скористатися послугою лізингу можуть не лише фізичні особи для власних потреб, але й представники бізнесу. Останнім у цьому випадку простіше сформувати рухомий парк і врахувати найдрібніші його нюанси, особливо коли планується велика кількість закордонних мандрівок. Приміром, можна повністю перейти на електрокари (у планах ЄС із 2035 року пускати на свої дороги лише кліматично нейтральні автівки).

Mail